Na úvodní stránku





Internetový archív

Martin Fencl

2012-07-17

Archív

Přečteno: 11951

Komentářů: 0


Víte o tom, že na Internetu existuje archív stránek? V něm se můžete podívat, jak vypadaly vaše nebo i libovolné jiné stránky před několika lety. Je to jakýsi stroj času.


     Velkým vývojem prošel například Magazín eKamarád a tak mě napadlo se podívat a připomenout si, jak vypadal v roce 2001. Na adrese http://web.archive.org/web/20010305014051/www.ekamarad.cz/default.htm jej najdete v podobě, jak vypadal 3. 3. 2001. Abych našel jeho starší podobu, musel bych znát jeho předchozí internetovou adresu před tím, než měl vlastní doménu a to bohužel neznám. Jeho podoba je ale od té, kterou měl úplně na začátku, prakticky stejná a liší se pouze počtem článků.

     Jediným mínusem tohoto archívu je, že v tomto případě je dostupný pouze úplně první článek a všechny ostatní v archívu chybí a jsou tudíž nedostupné. Na některé se ale dostanete přes autora, na některé přes rubriky. Ale ani přehled článků všech autorů zde není, třeba u Písmáka v archívu chybí. V archívu nejsou větší obrázky, nezobrazuje se stav počítadla, což je ale logické, protože to dnes zobrazuje zcela jiné číslo.

     Pokud vás zajímá, jak vypadala Dětská seznamka 28. 4. 2002, tak ji najdete zde http://web.archive.org/web/20020525035444/http://www.seznamka.icok.cz/ a to i s hudbou.

     Zajímala by mě i podoba původního Speed Expressu, ale bohužel si nepamatuji adresu jeho tehdejšího umístění.

     Tento archív je ale určitě skvělá věc, která vám umožní porovnávat vzhled stránek dříve a nyní. Třeba porovnání Magazínu eKamarád v původní statické podobě a v dnešní dynamické podobě je určitě zajímavé. Stejně zajímavé je sledovat změny Dětské seznamky, i když ta začínala ještě v jiné podobě, která ale byla ještě před registrací domény icok.cz a tudíž si nepamatuji, na jaké adrese.

     Archív sice není dokonalý co do obsahu, některé podstránky v něm prostě nejsou a mimo to je dosti pomalý, ale svému účelu jistě poslouží dobře. Většinou nám nejde o porovnání obsahu, ale spíše vzhledu a ten se ve většinové podobě zobrazí.

     Kde vlastně zmíněný archív najdete? Na adrese http://www.archive.org/, kde pouze napíšete adresu stránky a pak je vám nabídnuto několik verzí podle data. Většinou byly archívy ukládány po dvou až třech měsících. Archív funguje od roku 1996 až do dnešního data. Já si tento web dávám do oblíbených a v budoucnu se k němu určitě bude vracet a přehrabovat se v historii Internetu.

Z archívu Speed Expressu


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
19.03.2024



optimalizace PageRank.cz