Na úvodní stránku





Jediné české kino IMAX slaví 10 let promítání

TAMeK

2013-04-04

Kultura

Přečteno: 4672

Komentářů: 0


Jediné velkoformátové kino IMAX v České republice slaví kulaté narozeniny. V březnu uplyne 10 let od jeho otevření.


Vůbec první veřejná česká projekce na obřím plátně proběhla ve čtvrtek 20. března 2003, zahajovacím filmem provozu kina IMAX v Praze na Flóře byl dokument Africké sloní království. Během deseti let uvedlo kino 86 filmů, tím zatím posledním snímkem s pořadovým číslem 86 je vizuálně bohatý 3D trhák Mocný vládce OZ.
 
Bilanční statistiky odhalily jedno velké překvapení. Nejnavštěvovanějším filmem kina IMAX v České republice nebyl celosvětový hit Avatar. V desetileté historii měli diváci největší zájem o podmořský dokument Do hlubin 3D. Dokumenty IMAX obsadily nečekaně i další místa a Avatar coby nejnavštěvovanější celovečerní film skončil v celkovém žebříčku návštěvnosti až na sedmém místě.
 
„Výhodou dokumentárních filmů IMAX je velký zájem o školní představení a Do hlubin 3D byl navíc v roce 2003 první 3D film uvedený v kině IMAX v České republice vůbec. Ve své době šlo o velkou novinku,“ komentuje žebříček návštěvnosti marketingový manažer kina IMAX Robert Švec.  „Přestože Avatar byl dlouhodobě vyprodaný, film Do hlubin 3D, který se do programu opakovaně vracel, viděl dvojnásobný počet diváků,“ prozrazuje dále Švec. 
 
Zážitek z kina IMAX diváky stále láká. Po deseti letech promítání patří pražský IMAX mezi nejoblíbenější sály u nás, divácký průměr na jedno představení se pohybuje kolem 70 lidí. Za rok 2012 si vstupenku do kina IMAX koupilo přes 120 000 diváků a v tržbách přeskočilo i řadu multiplexů.
 
Většinu času, plných 8 let, promítalo pražské kino IMAX z klasických promítaček a ze 70mm pásu. Po tuto dobu převažovaly v nabídce kina dokumentární filmy IMAX, které se staly svébytným žánrem, a nabízely úchvatné 3D výlety pod moře, do prehistorie nebo do kosmu. Digitalizace kina IMAX před dvěma lety v únoru 2011 nabídla zcela jiné možnosti a otevřela dveře široké nabídce hollywoodských velkofilmů. Jedinečná technologie a princip projekce zůstal zachován a k tomu se výrazně zvýšily programové možnosti. Plných 31 filmů z celkových 86 uvedlo kino jen za poslední dva roky.
 
Historie a současnost kina IMAX v Praze se protíná přímo v promítací kabině. V době
desetiletého výročí tam vedle sebe stojí moderní digitální projektory Christie Solaria a
„klasické“ projektory IMAX GT. Projekce ze 70mm pásu se totiž do kina vrátila na jeden měsíc v létě 2012 na přímou žádost režiséra Christophera Nolana, aby byl film Temný rytíř povstal uveden právě v tomto formátu.  
 
Prvním filmem druhé dekády kina IMAX u nás bude akční G.I. Joe 2 ve 3D. V pořadí 87 snímek, který se bude v jedinečném sále promítat, vstoupí do kina IMAX v jednodenní české předpremiéře 27. března. 
 
V dalším průběhu roku se diváci mohou těšit na IMAX verzi postapokalyptické sci-fi Nevědomí s Tomem Cruisem, třetího IronMana, Star Trek: Do temnoty, film natáčený s použitím IMAX kamer, nebo na pokračování Hobita. 
 
Cesta technologie a zážitku IMAX do České republiky trvala více než 30 let. Začátek vývoje systému IMAX se datuje do roku 1967 na výstavu EXPO 67 v Montrealu, první stálé kino IMAX na světě pak vzniklo v roce 1971 v kanadském Torontu.

Kina IMAX nadchla diváky po celém světě obrovským a jinde nevídaným plátnem, později také 3D projekce, jejíž kvalita nebyla i přes rozmach 3D zatím překonána. Stále více filmařů považuje v posledních letech formát IMAX za tu nejlepší možnost, jak své filmy a zážitek z nich divákům nabídnout.  
 
 
zdroj: PR

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
29.03.2024



optimalizace PageRank.cz