Na úvodní stránku





Brontosauři rozšířili ukrajinské turistické stezky o 80 kilometrů. Šetrnému cestování tak slouží už 1000 kilometrů cest

TAMeK

2013-09-12

Různé

Přečteno: 4324

Komentářů: 0


Podruhé vyrazili dobrovolníci z Hnutí Brontosaurus značkovat turistické trasy do ukrajinských polonin. V okolí Koločavy a Volovce vyznačili na začátku července 80 kilometrů stezek.


Dvoutýdenního tábora se zúčastnilo 30 mladých Čechů a Ukrajinců. Značkováním pomáhají brontosauři rozvíjet šetrnou turistiku v Podkarpatské Rusi. Projekt zastřešuje Ministerstvo zahraničních věcí.

"První část tábora se konala v Koločavě, místě spjatém s legendou Nikoly Šuhaje. Příběh tohoto loupežníka se jako červená nit proplétal celým táborem," vysvětluje pořadatelka Kristina Studená.

Z Česka vyrazili účastníci autobusem na východ Slovenska, odtud do Užhorodu, správního centra celé oblasti a poté do Koločavy. V okolních lesích se dobrovolníci seznámili s prostředím Zakarpatské Ukrajiny, její přírodou, lidmi, historií a současností. Kromě poznávání jiného světa nedaleko našich hranic se našel čas i poznávání ostatních účastníků i sebe sama.

"Nejprve jsme opravili značení koločavských hřebenů, do města a na vrchol umístili rozcestníky," popisuje Studená. Na závěr pobytu v Koločavě se účastníci vydali na třídenní vandr do osady Pereniz, kam se dodnes lze dostat jen na koni nebo na traktoru.

Hlavní náplní druhého týdne bylo značení stezek kolem Volovce. Ještě předtím se všichni společně vydali k vodopádu Šipot a navštívili letniční festival.

V dalších! dnech probíhalo značení cest vedoucích z Volovce na hřeben známé poloniny Boržava. Celkem se podařilo vyznačit kolem 80 kilometrů tras, čímž celková délka značených cest na Ukrajině přesáhla 1000 kilometrů. Navíc se podařilo s pomocí místních vyčistit jednu již vyznačenou trasu, na kterou popadaly vyvrácené stromy.

"Letošní ročník splnil díky odvedené práci i nadšeným lidem svůj cíl, tedy poznat a podpořit tento trochu zapomenutý, ale nádherný kout Evropy. Nic snad nebrání k uspořádání třetího ročníku, takže můžeme říct: Dopobačenia, Zakarpatie!"


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024



optimalizace PageRank.cz