Na úvodní stránku





Unikátní výstava Mineralia v centru Prahy otevírá dětem cestu k poznání krásy kamenů

TAMeK

2014-03-05

Různé

Přečteno: 4163

Komentářů: 0


Váháte, kam se vydat s dětmi či s celou třídou? Zaručeným tipem je Mineralia, největší výstava a obchod s minerály v celé střední Evropě.


Mineralia sídlí ve zrekonstruovaných prostorách v Havlíčkově ulici v centru Prahy, v sousedství Masarykova nádraží, takže je snadno dostupná autem, vlakem i MHD. Celá tři patra budovy, ve které žil Karel Havlíček Borovský, jsou plná minerálů nejrůznějších druhů, barev, stáří, tvaru, původu a rozměrů. V suterénu jsou soustředěny unikátní výstavní exponáty – sbírka vzácných kamenů, o kterých se děti učí ve škole, ovšem tady je vidí na vlastní oči. A nepřeberné množství kamenů a kamínků z celého světa v přízemí a 1. patře si mohu i osahat, potěžkat v dlani, vnímat energii, kterou vyzařují. Oproti rozsahem omezeným školním sbírkám nebo jen pouhému listování obrázky v učebnici opravdu nesrovnatelný zážitek!

Minerály

Děti v úžasu obdivují obří ametystové geody, křišťálové drúzy o velikosti až několika metrů, tunovou křišťálovou kouli, úlomky meteoritu, zkamenělý zub mamuta. Na památku nebo jako dárek pro kamaráda, mámu nebo babičku si mohou koupit třeba srdíčko, vajíčka, zvířátka, nejrůznější korálky a náramky vyrobené z minerálů. Energii potřebnou k důkladné prohlídce více jak 1 300 m2 velké expozice je možné načerpat ve stylové kavárně s na míru vyrobenými stoly ze zkamenělého dřeva, umístěné v 1. patře Mineralie.

 „V Mineralii mohou děti s rodiči nebo učiteli strávit příjemné chvíle prohlídkou muzea minerálů a meteoritů z celého světa, dále návštěvou prodejní části, kde se mohou dotknout minerálů z hlubin přírody v nejrůznějším zpracování,“ shrnuje Adriana Gajdová z Mineralie.

Mineralia je otevřena denně, včetně víkendů, od 10 do 20 hodin. Ve všední dny je čas od 10 do 14 hodin rezervován pro školy, ovšem ani v této době není vstup veřejnosti nijak omezen. Dům, ve kterém Mineralia sídlí, je vybaven bezbariérovým vstupem a výtahem, bez obav se sem tedy mohou vydat vozíčkáři i maminky s kočárky.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
29.03.2024



optimalizace PageRank.cz