Na úvodní stránku





Netopýří noc již po osmnácté -- prožijte léto s netopýry!

TAMeK

2014-08-20

Různé

Přečteno: 3975

Komentářů: 0


Konec léta bude na 43 místech České republiky opět probíhat ve znamení Mezinárodní noci pro netopýry. Počínaje nedělí 10. srpna budou mít návštěvníci jednotlivých osvětových akcí možnost seznámit se podrobněji se životem netopýrů, sledovat je pomocí speciální techniky nebo si tyto tajemné noční savce prohlédnout zblízka. Akci pořádá Česká společnost pro ochranu netopýrů ve spolupráci s řadou dalších organizací.


Mezinárodní noc pro netopýry se stala v ČR již tradicí, která vzbuzuje neustále rostoucí zájem široké veřejnosti. V loňském roce tuto akci u nás navštívilo přes 5000 lidí. Velkou část návštěvníků (přes 50%) přitom tvoří děti do 15 let. "Pro děti i dospělé jsou netopýři přitažlivou skupinou živočichů, a to zejména z důvodu jejich noční aktivity a skrytého způsobu života, které z nich činí pro většinu lidí tajemné tvory. Netopýři přitom často žijí v naší blízkosti, neboť využívají různé úkryty v lidských stavbách -- na půdách, ve štěrbinách na zdech a dokonce i ve spárách panelových domů. Díky zájmu dětí lze snadněji motivovat i jejich rodiče a ostatní veřejnost ke spolupráci na ochraně těchto ohrožených druhů živočichů a k ochraně přírody ve městě obecně", vysvětluje Petra Schnitzerová z České společnosti pro ochranu netopýrů.
"Návštěvníky netopýřích nocí čeká bohatý program, jehož součástí budou přednášky o životě netopýrů a jejich ochraně, promítání prezentací a fil! mů, ukázky odchytu netopýrů do sítí, sledování netopýrů pomocí ultrazvukového detektoru, ukázky ochočených hendikepovaných netopýrů, ale i soutěže a hry pro děti. Na některých lokalitách jsou součástí programu také mimořádné noční prohlídky hradů, zámků či jeskyní," doplňuje Schnitzerová.
Mezinárodní noc pro netopýry probíhá pod záštitou Dohody o ochraně populací evropských netopýrů (EUROBATS). Každoročně se koná v několika desítkách zemí Evropy, předloni se rozšířila i na další kontinenty a stala se tak akcí celosvětovou. "Cílem akce je upozornit na význam netopýrů v přírodě, příčiny jejich ohrožení a možnosti ochrany, při které je velmi důležitá spolupráce veřejnosti," doplnila ještě Schnitzerová. Letošní ročník je v pořadí již osmnáctý. Přehled všech 43 akcí, pořádaných od 10. srpna do 19. září 2014 v jednotlivých krajích ČR, lze nalézt na www.ceson.org.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024



optimalizace PageRank.cz