Na úvodní stránku





Akce Náš soused je netopýr dorazila na Olomoucko

TAMeK

2012-09-18

Různé

Přečteno: 4497

Komentářů: 0


Na konci léta byly v Olomouckém kraji uděleny první čtyři plakety v rámci akce České společnosti pro ochranu netopýrů Náš soused je netopýr.


Ocenění za dlouhodobou spolupráci při ochraně netopýrů převzali zástupci Správy jeskyně Na Špičáku, rodina Černuškových z Libiny, paní Bošková z Kobylé nad Vidnávkou, společnosti KOLŠTEJN a.s. a Kolštejn Redivivus et Floreans o.s.

"Cílem akce "Náš soused je netopýr" je podpořit ochranu netopýrů vázaných na úkryty v lidských stavbách a zároveň zviditelnit pozitivní příklady, které jsou dokladem toho, že soužití s netopýry v jednom domě není problémem, jak se lidé často zbytečně obávají," vysvětlila Petra Schnitzerová z České společnosti pro ochranu netopýrů. "Akce byla zahájena v roce 2010 a díky projektu "Pod jednou střechou", který je zaměřený na zajištění ochrany ohrožených druhů netopýrů a ptáků vázaných na úkryty a hnízdiště v budovách a který realizujeme díky podpoře z Programu švýcarsko-české spolupráce společně s Českou společností ornitologickou a Moravským ornitologickým spolkem, nyní dorazila také na území Olomouckého kraje," dodala Schnitzerová.

"V domě a stáji rodiny Černuškových našly přístřeší již čtyři druhy netopýrů. Zatímco v případě netopýrů ušatých a netopýra Brandtova se jednalo o dočasné útočiště, letní kolonie netopýrů brvitých se sem vrací pravidelně od roku 1990 a před pět! i lety se k ní připojila i samičí kolonie netopýrů černých. Díky skvělému přístupu majitelů zde nerušeně rodí a odchovávají svá mláďata. Stejně tak na půdě dílny a pod střechou stodoly usedlosti Boškových každoročně sídlí letní kolonie vzácného netopýra brvitého," říká Jiří Šafář z ČESON, který zmíněné lokality pravidelně sleduje a který plakety v rámci tradiční Evropské noci pro netopýry u jeskyně Na Špičáku předával. A právě Správa jeskyně Na Špičáku obdržela třetí plaketu jako ocenění za dlouholetou příkladnou péči o zdejší zimoviště letounů, tradiční poskytování zázemí při pořádání osvětových akcí a trvalou propagaci přátelského vztahu lidí k letounům.

Úbytek vhodných úkrytů je v současnosti jedním z hlavních faktorů, které některé druhy netopýrů ohrožují. Příčinou této situace jsou jednak nešetrně prováděné rekonstrukce a zateplování budov, problémem však bývá také negativní přístup majitelů a obyvatel domů k netopýrům, který často zbytečně vede k likvidaci jejich! úkrytů. Při tom vhodná řešení, jak realizovat potřebné rekons! trukce a zároveň při tom neohrozit netopýry, jsou dávno známá a na řadě míst již také uplatňována. To dokazuje i čtvrtá plaketa "Náš soused je netopýr", kterou se od nynějška pyšní hrad Kolštejn. "Vlastníci hradu, společnost KOLŠTEJN a.s. a Kolštejn Redivivus et Floreans o.s., respektují výskyt letní kolonie kriticky ohrožených vrápenců malých a při rekonstrukci se zavázali dodržovat všechny potřebné podmínky, aby nedošlo k rušení kolonie, zachovat jimi užívané prostory i příletová místa. V jedné z nevyužívaných částí sklepení navíc provedou úpravy, které do budoucna umožní využití těchto prostor jako zimoviště pro netopýry," vysvětlil důvod ocenění Dušan Duhonský ze Správy CHKO Jeseníky.


Další informace o celém projektu a přehled všech 38 dosavadních držitelů plaket z celé republiky lze najít na internetových stránkách www.sousednetopyr.cz.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024



optimalizace PageRank.cz