Na úvodní stránku





Kláštery v Českém Krumlově se poprvé v historii otevřely návštěvníkům

TAMeK

2015-12-21

Různé

Přečteno: 3607

Komentářů: 0


Rozsáhlý soubor klášterních budov v Českém Krumlově slavnostně otevřel své brány v pátek 11. prosince zástupcům realizačních týmů, vedení města a dalším hostům.


Veřejnosti je unikátní trojklášteří, které se rozprostírá na ploše severního meandru řeky Vltavy, s kompletními expozicemi přístupné od soboty 12. prosince. Během adventního období se v klášterech konají mimořádné akce pro všechny generace. Komplex klášterů v Českém Krumlově zaujímá rozlohou hned druhé místo po krumlovském zámku. První zmínka o klášterech pochází  z roku 1350, kdy paní Kateřina založila se svými syny Joštem, Oldřichem, Petrem a Janem dvojí konvent bratří a sester řádu sv. Františka.

Českokrumlovské kláštery nabízejí všem zájemcům, zvláště pak dětem, mládeži a rodinám s dětmi, ukázku toho, jak se vedl středověký klášterní život, jakou roli v něm sehrála kultura, historie a umění. Historický komplex je interaktivním prostorem pro poznání a zážitky.

Stálé expozice, které jsou otevřeny denně (včetně vánočních svátků, Silvestra a Nového roku), umožňují lidem nahlédnout za zdi středověkého kláštera, na chvilku v něm žít a osvojit si tehdejší kulturu i umění. Neméně zajímavé části expozice najdou návštěvníci v historických krovech klášterů i sklepení, k zajímavostem patří též venkovní miniexpozice orloje či model středověkého jeřábu.

V areálu klášterů se vedle stálých prohlídkových tras pravidelně konají rozmanité akce – výstavy, divadelní představení i koncerty. Každou adventní sobotu se ve Velkém sále bývalého konventu klarisek vypráví o vánočních tradicích, zájemci procházejí speciální vánočně laděnou prohlídkovou trasu a kulturní nadšenci si užívají divadelní představení na motivy vánočního příběhu o Františku z Assisi. Návštěvníci klášterů si v prosinci rovněž mohou prohlédnout výstavu dochovaných klášterních jesliček s tradičními vyřezávanými figurkami z poloviny 19. století, které byly zapůjčeny Řádem Křižovníků s červenou hvězdou.

 

Kontakt : www.klasteryck.cz, Facebook Kláštery Český Krumlov


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
19.03.2024



optimalizace PageRank.cz