Na úvodní stránku





Veřejnost i známé osobnosti vyzývají ke zrušení kožešinových farem v ČR

TAMeK

2015-12-23

Různé

Přečteno: 3865

Komentářů: 0


Po Daře Rollins, Nele Boudové a Báře Hrzánové se k podpisu Petice za zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat přidali Jana Bernášková, Jan Kopečný, Daniel Barták či Patricie Solaříková. Kromě podpisu petice se pro kampaň Proti srsti vyfotili a podpořili tak snahu Svobody zvířat o prosazení tohoto zákazu.


Herečka Jana Bernášková je přesvědčená, že "zvíře není věc a jako živá bytost má tedy stejné právo na život jako my. Já bych rozhodně nechtěla, aby někdo z mých krásných dětí stáhl kůži a ušil si z nich kabátek nebo rukavice, proto nevidím jediný důvod, proč by někdo měl tohle dělat jiným živým tvorům. Navíc si myslím, že už opravdu nejsme v době, kdy je potřeba nosit kožichy a že je spousta jiných kvalitních materiálů, kvůli kterým navíc žádná zvířata zabíjena být nemusí."

Patricie Solaříková dodává: "Nespatřuji sebemenší důvod, proč by na sobě měli lidi nosit kožichy ze zvířátek, která kvůli tomu trpí. Je to nehumánní, nechutné a zbytečné! Myslím, že není žádný rozdíl, jestli máte na kapuci pravou kožešinu nebo umělou. Pochybuji, že ta pravá člověka lépe zahřeje."

Také muzikálový zpěvák Jan Kopečný má o celé problematice jasno: "Když jsem viděl záběry z českých kožešinových farem, nevěřil jsem vlastním očím. Okousané uši, ocasy, tlapky nebo zvířata, co naprosto beze ! smyslu skáčou proti stěně drátěné klece? Nelíbí se mi podmínky, ve kterých zvířata na takových farmách žijí, a myslím si, že by se s tím mělo něco dělat."

K tématu se vyjádřil i hudební skladatel a producent Daniel Barták, který doplňuje: "Myslím si, že zvířata jsou velmi inteligentní tvorové. Bohužel mi připadá, že někteří lidé na to zapomínají a nechovají se k nim jako k živým bytostem. A jelikož zvířata nemluví stejnou řečí jako my, tak se nemohou bránit, ale já jsem přesvědčený, že bychom je měli chránit, ne jim ubližovat. Mám zvířata rád a praktiky chovatelů v tomto průmyslu jsou mi opravdu proti srsti."

Kampaň již dříve podpořily například Dara Rollins, Nela Boudová či Bára Hrzánová. Osobnosti veřejného života však nejsou jediné, kdo se za zrušení farem přimlouvá. Reprezentují názor české společnosti. "Podle listopadového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění 70 % občanů v ČR souhlasí se zákazem chovu tzv. kožešinových zvířat," vysvětluje Lucie Moravcová,! předsedkyně Svobody zvířat.

S tímto názorem se však neztot! ožňují poslanci ze Zemědělského výboru PSP ČR. Tereza Bílá, asistentka kampaně Proti srsti, uvádí: "Zemědělský výbor projednával problematiku chovu tzv. kožešinových zvířat jako samostatný bod na svém listopadovém zasedání, kde schválil usnesení, že aktuální stav kožešinových farem považuje za dostatečný a v souladu s platnou legislativou."

Cílem kampaně Svobody zvířat Proti srsti je prosadit zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v České republice. Těch se na našem území v současnosti vyskytuje deset, chovají se zde lišky, norci a v menší míře také činčily. Problémy, kterými zvířata v chovech následkem nevyhovujících podmínek trpí, jsou vedle různých onemocnění, zranění nebo biologických abnormalit také poruchy chování.
Více informací najdete na www.protisrsti.cz nebo na www.svobodazvirat.cz.

A kdo ještě říká kožešinám NE? Najdete na www.protisrsti.cz/kdo-rika-kozesinam-ne.htm.

Petice za zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v ČR je ke stažení na https://svobodaz! virat.box.com/petice-zakaz-chovu-kz


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024



optimalizace PageRank.cz