Na úvodní stránku





Dobrovolníkem může být kdokoli, být jiný je OK

TAMeK

2016-02-23

Různé

Přečteno: 3502

Komentářů: 0


Ve čtvrtek 25. února od 17 hodin se uskuteční ojedinělá akce, která přesvědčí širokou veřejnost o tom, že dobrovolníkem může být každý. Neslyšící, nevidomý i vozíčkář. Za projektem stojí INEX -- Sdružení dobrovolných aktivit, které se nejen mezinárodnímu dobrovolnictví věnuje bezmála čtvrtstoletí. Večer hrou aneb Dobrovolnictví nemá bariéry proběhne v prostorách TA KAVÁRNA v areálu Jedličkova ústavu v Praze.


Netradiční večer na netradičním místě aneb být jiný je ok

"Příležitost pro poznávání, učení se a sbírání zkušeností prostřednictvím účasti na mezinárodním dobrovolnickém projektu by měl mít každý. Tyto projekty jsou totiž jedinečným prostorem pro setkávání, poznávání kultur a lidí z odlišného prostředí, je to prostředí, kde být jiný je ok," uvedla Dagmar Fousková, ředitelka INEX-SDA. Sdružení ročně vyšle do zahraničí na 700 dobrovolníků a další stovky hostí v České republice. "Snažíme se i o to, aby dobrovolničit mohli také lidé s postižením nebo ze sociálně vyloučeného prostředí. Jde to pomalu, ale jde," dodává Fousková. Akce v TA KAVÁRNA ukáže na opravdových příbězích, že dobrovolníkem může být opravdu každý. V rámci programu se hravou formou vžijeme do kůže lidí na vozíku, podíváme se na svět úplně jinýma očima nebo se naučíme základy znakového jazyka. Sdružení Rytmus pak představí svou klientku, které ani mentální postižení nezabránilo v mezinárodním dobrovolnictví.Neslyším, přesto dobrovolničím

Monika Goldefusová strávila dva týdny ve Španělsku, kde se podílela na archeologických vykopávkách pod středověkým hradem. Mezi účastníky workcampu byla jedinou neslyšící a v komunikaci s ostatními jí pomáhala španělská tlumočnice: "Byla to sice Španělka, ale uměla mezinárodní znakový systém. Hodně mi ze začátku pomohla sblížit se s ostatními dobrovolníky, kteří se vůbec poprvé setkali s neslyšící," přibližuje Monika. O svou dobrovolnickou zkušenosti se podělí 25. února v TA KAVÁRNA. A nejen to. Všem přítomným ukáže, jak se komunikuje ve znakovém jazyce. V rámci malého workshopu se zájemci seznámí se znakovou abecedou a naučí se základní slova.

Monika ale není výjimkou. Na workcampy jezdí i lidé na vozíku a dokonce nevidomí. Jen za rok 2015 vyjelo na workcampy 22 lidí se znevýhodněním, a to hlavně díky podpoře soukromých dárců. "Tohle číslo chceme letos zvýšit, snad se nám to podaří. Důležitá je i informovanost. Spousta lidí ani neví, ! že se i se svým znevýhodněním můžou zúčastnit dobrovolnického ! projektu," uzavírá Fousková.

Co je to workcamp?

Workcamp je 2-3 týdenní dobrovolnický projekt, kde spolu pracuje a tráví volný čas skupina dobrovolníků z různých koutů světa. Je to jedinečná příležitost poznat různé země a jejich kulturu, podpořit svou prací veřejně prospěšný projekt, naučit se nové věci a poznat zajímavé lidi. V půlce března INEX-SDA zveřejní více než 2000 dobrovolnických projektů na léto 2016.

Kontaktní osoba:
INEX-SDA, z. s.
Monika Urbášková, PR/média koordinátor
Telefon: +420 737 726 686
E-mail: pr@inexsda.cz
Web: www.inexsda.cz

Kontaktní osoba: Monika Urbášková

Telefon: 737726686
E-mail: pr@inexsda.cz


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
19.03.2024



optimalizace PageRank.cz