Na úvodní stránku





Husák: Operátor Bleskmobil není ani první, ani levný, ani virtuální.

TAMeK

2012-11-23

Různé

Přečteno: 4380

Komentářů: 0


Zajímavá fakta a postřehy poslance Jana Husáka o Blesk Mobilu, která možná každý neví.


KAŽDÝ PODNIKATEL PROVOZUJÍCÍ MOBILNÍ SLUŽBY, TEDY I VIRTUÁLNÍ OPERÁTOR, MUSÍ BÝT OHLÁŠEN U
ČESKÉHO TELEKOMUNIKAČNÍHO ÚŘADU (ČTÚ). ŽÁDNOU NOVOU FIRMU S NÁZVEM BLESKMOBIL ÚŘAD
NEREGISTROVAL. TELEFONICA CHCE ZÁKAZNÍKŮM NAMLUVIT, ŽE JE TU NOVÁ KONKURENCE, ALE TA STÁLE
NEEXISTUJE. JE TO JEN MARKETINGOVÝ TRIK, ŘÍKÁ POSLANEC JAN HUSÁK (TOP 09), PŘEDSEDA
SNĚMOVNÍHO PODVÝBORU PRO ELEKTRONICKÉ KOMUNIKACE A ICT PRŮMYSL. 

Bleskmobil není nový mobilní operátor, protože se v podstatě jedná jen o „dealera firmy Telefonica“ a vydavatelství Ringier Axel Springer CZ slouží jen jako reklamní nástroj na její službu, kterou provozuje s názvem „Bleskmobil“.  A dokonce to není ani poprvé. Už od roku 2010 na stejném principu spolupracoval Vodafone se společností Makro poskytující mobilní služby pod názvem Mphone.

Podle průzkumu, který si poslanec Husák nechal zpracovat loni v září, platí Češi za volání z mobilních telefonů v průměru dvakrát víc než Poláci a téměř šestkrát víc Rakušané. Snížení cen volání o polovinu, které avizuje BLESKmobil, proto není ani žádnou cenovou revolucí, ale jen celoevropský standard. „Od roku 2010 žádám operátory, aby ceny za mobilní volání a internet snížily minimálně na polovinu, protože ceny za volání v Česku patří mezi nejdražší v Evropě“, zdůraznil Husák. 

Opravdové snížení cen českým zákazníkům přinesou až noví plnohodnotní virtuální operátoři. Poslanec Jan Husák předložil novelu zákona, která zabrání nekalým praktikám mobilních operátorů a ulehčí vstup virtuálních operátorů do stávajících sítí. „Mobilní operátoři zneužívají svého dominantního postavení, mnohdy jednání s těmi virtuálními uměle prodlužují o celé měsíce i roky nebo si kladou nesmyslné podmínky, které v jiných zemích neexistují a výslednou dohodu s virtuálním operátorem nakonec bezdůvodně odmítnou,“ popsal současnou praxi poslanec.
Pokud Husákova novela projde, operátoři nebudou moci nesmyslně prodlužovat jednání a budou muset oznámit důvody, které vedly k odmítnutí dohody. Odmítnutým podnikatelům to ulehčí vést eventuální spory. Evropská legislativa totiž neumožňuje, aby ČTÚ mohl mobilním operátorům automaticky nařídit vpustit virtuální operátory do svých sítí.
 
 
V Praze dne 7. 11. 2012  
 
 Jan Husák 

poslanec TOP 09, místopředseda klubu TOP 09 a Starostové 
předseda Podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl PSP ČR

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024



optimalizace PageRank.cz