Na úvodní stránku





Krvavé modelky upozornily na Světový den bez kožešin

"Od 12 hodin byl na náměstí Republiky umístěn informační stánek Svobody zvířat, kde budeme mimo jiné promítat záběry z kožešinových farem. Naši dobrovolníci budou kolemjdoucím rozdávat letáčky a shánět podpisy pod Petici za zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v ČR, kterou již podepsalo kolem 20 000 lidí," uvádí Lucie Moravcová, předsedkyně pořádající organizace Svoboda zvířat. V 15.30 hodin vyrazí z náměstí Republiky protestní průvod, v jehož čele budou modelky a modelové symbolizující krutost kožešinové módy. "Smyslem průvodu je vyjádřit nesouhlas se zabíjením zvířat pro tak zbytnou věc, jako jsou kožešiny, a přimět příslušné orgány k tomu, aby konečně učinily potřebné kroky k přijetí zákazu chovu těchto zvířat tak, jako je tomu dnes již v mnoha evropských zemích," doplňuje Moravcová.

V České republice je v současné době přibližně 13 aktivních chovů, kde se chovají norci, lišky, činčily a fretky na kožešiny. Zvířata jsou chována v nevyhovujících podmínkách (v malý! ch a strohých klecích, které často nemají pevné dno), kde nejsou naplňovány jejich etologické potřeby. Jako důsledek se u nich kromě různých onemocnění, zranění nebo biologických abnormalit projevují také časté poruchy chování pozorovatelné zejména v podobě stereotypních pohybů a sebepoškozujícího chování. Bolestivý je též způsob, jakým jsou tato zvířata zabíjena. Například lišky jsou usmrcovány pomocí elektrod, které se jim zavedou do tlamy a konečníku, norci jsou zase udušeni ve výfukových plynech či oxidem uhličitým.

Světový den bez kožešin (Fur Free Friday) pochází z USA, kde se již stalo zvykem pořádat protikožešinové demonstrace každý pátek po dni Díkůvzdání. Tento den vyráží většina Američanů na předvánoční nákupy. První nenásilná protikožešinová akce proběhla již v roce 1985 před obchodním domem Macy´s v New Yorku a Sacramentu. Postupně se však nápad ujal po celém světě. V tento den proběhnou demonstrace proti kožešinovému průmyslu téměř na všech světových konti! nentech.

Více informací: www.protisrsti.cz, www.ukaztetovl! ade.cz, www.svobodazvirat.cz.



Přidání komentáře k článku Krvavé modelky upozornily na Světový den bez kožešin



Nadpis:


Autor:


Email:


Komentář:




Kontrolní součin: jedenáct krát pět =



Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
29.03.2024



optimalizace PageRank.cz