Na úvodní stránku





Co všechno se dá dělat na Internetu

     Udělal jsem si anketu mezi svými kamarády a kamarádkami. Z té jsem například zjistil, že 89% mých kamarádů využívá emailovou poštu, 86% chatuje a informace hledá 54%. To jsou tedy asi nejdůležitější důvody, proč chodíme my děti na internet. Potom 11% se podílí na tvorbě časopisu a 7% chodí na internet hrát hry a do diskusních fór. Nejvíc mých kamarádů chodí na internet každý den (36%) nebo obden (29%) při tom nejvíc se jich připojuje z domova (86%), ze školy 43% (v tom jsou ale i ti, kteří se připojují z domova a ze školy jenom příležitostně).
     Nejčastěji navštěvované chaty jsou Majáky a Xchat . Tady asi oběktivní poměr nezhodnotím, protože mám většinu kamarádů z Majáků, takže v mojí anktetě vedou Majáky. Když mě zajímalo, co moje kamarády nejvíce baví, tak je to chatování (68%) a hned na druhém místě dopisování pomocí emailů (50%). Získávání informací baví 11%, seznamování se s novými lidmi a tvorba časopisu baví 7%, psaní, prohlížení stránek, shánění věcí, komunikace a možnost dostat se z domova po celém světě baví 4%.
     Co se týká oblíbených stránek, tak vedle Majáků, které jsou na 1. místě s 68%, je druhý Seznam s 21%, dále Centrum a Zavináč s 18%. Pak následuje Xchat 11% a dále Email a ICQ s 7%. Z mých kamarádů využívá ICQ 33%, 45% ho zná ale nepoužívá a zbytek ho nezná. Zajímalo mě i kolik má na internetu kdo kamarádů, které zná jenom z internetu. Průměr vychází na 6,25, při tom nejvíce je uvedeno 30 a nejméně 0. Dva účastníci ankety uvedli hodně a jeden neví.
     Zjistil jsem tak, že ve vetšině bodů z průměru moc nevybočuju. Kamarádů mám tedy o dost víc, odhaduju tak 60. Z nich asi s polovinou si pravidelně dopisuju. Víc než moji kamrádi navštěvuju diskusní fóra, která mě baví přinejmenším stejně jako chatování. Pro zajímavost, ankety se zúčastnilo zhruba 30 dětí z 60, kterým jsem ji poslal ve věku od 9 do 17 let.
     Druhou věcí, o které bych se chtěl zmínit je, co by se na internetu dělat nemělo. Z hledisak bezpečnosti doporučuju nikdy neříkat v chatu ani neposílat emailem svoji poštovní adresu a radši ani telefon. Když si chcete dát s někým schůzku, tak si dávejte pozor. Nikdy totiž nevíte, jestli ten, kdo je na druhé straně u počítače, je opravdu ten, kdo si myslíte. Proto na takovou schůzku s někým, koho neznáte osobně ale jenom z internetu, nikdy nechoďte sami a nikdy si ji nedávejte sraz na odlehlém místě. Nejlépe na místě, kde chodí hodně lidí. To pro případ, že by místo vašeho kamaráda přišel někdo jiný, kdo by zrovna kamarádské úmysly neměl.
     Pak bych se chtěl ještě zmínit o řetězcových emailech. Občas chodí emaily s textem, když se to pošle 10 lidem, že se splní přání nebo emaily typu nechoďte 30. dubna na WC, protože je moc drahé stočné. Další typ řetězcových emailů je, když někdo pošle fámu o novém viru s tím, že se to má hned poslat dál svým kamarádům. Ty jsou podle mě ještě horší. Emaily velkým způsobem zatěžují poštovní serwery a proto potom všechny emaily jdou strašně dlouho. Někdy potom někomu email nejde ani poslat, protože serwer je přetížený, některé emaily se ztratí a vůbec nedojdou. Málo kdo si totiž uvědomí, že když pošlu dopis a napíšu, že ten člověk má stejný dopis poslat dalším dvěma lidem (a to většinou je požadavek na víc než dva lidi), tak v druhém kole to jsou už 4 lidi, v 3. kole 8 a narůstá to hrozně rychle. Zkuste si třeba tuhle věc: Vezměte si šachovnici a na první políčko položte jedno zrnko obilí a na každé další dvojnásobek zrnek toho, co je na tom předchozím. Samozřejmě se vám to nepovede, protože se to na tu šachovnici nevejde. Na posledním políčku by těch zrníček bylo několik pytlů. Můžete si to zkusit aspoň spočítat, ale jsou to tak velká čísla, že na obyčejné kalkulačce se vám to nepovede. Navíc někteří provozovatelé za posílání řetězcových emailů ruší schránky.
     Psal jsem, že ty emeily s varováním o virech jsou nejzáludnější. Hned vysvětlím proč. Protože ty texty založené na pověrách jsou jasné a já takové řetězce nikdy dál neposílal, protože jsem věděl, že se to nemá. Když mi ale přišlo varování o viru, tak jsem tomu uvěřil a ve snaze pomoct, jsem to poslal dál. Samozřejmě to byl výmysl, což mi několik lidí napsalo a já se pak styděl, že jsem někomu naletěl. Teď už neposílám dál žádné řetězce, ať by v nich bylo cokoliv. Neposlal jsem ani o zamilovaném viru, přesto, že jsem věděl, že to je pravda. Jenže vzhledem k tomu, že se o tom už den mluvilo v televizi i v rádiu, tak o tom už všichni dávno věděli a bylo by zbytečné jim to posílat znuvu po emailu.
     Bohužel některé děti posílají tyto emaily jenom tak z legrace a neuvědomují si, že tím škodí, protože pak třeba nedojde zavčas email, který je opravdu důležitý. Při tom někteří z nich mají ve svém okolí buď zkušené sourozence nebo kamarády, kterých se můžou zeptat, než něco takového pošlou dál.
     Mezi další nebezpečí na internetu patří dále hackeři. Já se bohužel s jedním z nich setkal a protože jsem o tom nic nevěděl, tak jsem se choval strašně důvěřivě a hloupě. Proto bych před tím chtěl ostatní varovat. Nikdy nikomu neříkejte svoji IP adresu, kterou právě máte a nespouštějte žádný soubor, který vám někdo poslal. U mě to bylo bohužel komplikovanější, protože mě soubor poslal jeden kamarád. Jenže před tím, byl na počítači jeho bratr, který si nahrál soubor NETBUS 2.01 TROJAN 4. Přes něj potom někdo jiný ovládal počítač mého kamaráda a vydával se za něj. Já mu tedy uvěřil, že je to soubor, který mi otestuje počítač proti zamilovanému viru a nahrál jsem si to a spustil jsem to. Pak jsem mu ještě řekl i svoji IP adresu. On se na ní přímo nezeptal, ale zeptal se mě, jestli mám stejnou IP adresu jako on a napsal mi nějakou IP adresu. Já mu napsal, že ne a napsal jsem mu svoji. On si tak zjistil všechny moje hesla a já na to, že je to vir, přišel až druhý den, kdy mi to nahlásil antivirový program. Proto tedy pozor i na to, že ten, s kým si povídáte, nemuí být on, i když ho znáte osobně.
     Ve spolupráci s Informačním centrem oddílů a klubů připravujeme virtuální oddíl informatiky, kde se bude o těchto nebezpečích informovat. Měly by tu být i srazy, které bezpečně umožní kamrádům z internetu se setkat. Informaci o tomto oddílu najdete na stránkách Informačního centra dětí.

 

Tento archivní článek z roku 2000 byl převzat z Magazínu eKamarád.



Přidání komentáře k článku Co všechno se dá dělat na Internetu



Nadpis:


Autor:


Email:


Komentář:




Kontrolní součin: jedenáct krát pět =



Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024



optimalizace PageRank.cz