Na úvodní stránku





Velkolepé svatojánské slavnosti NAVALIS, navazující na starobylou tradici, nabídnou návštěvníkům Prahy jedinečný zážitek

Svatojánské slavnosti NAVALIS tak vstupují do povědomí Pražanů jako pravidelná událost roku, jejíž nedílnou součástí jsou alegoricky ozdobené lodě. Praha historicky poprvé zažije ukázku Jízdy králů, která bude doprovázet slavné procesí poutníků z katedrály sv. Víta až na Karlův most. V rámci doprovodného programu slavností vystoupí několik folklorních sdružení na Křižovnickém náměstí a vyvrcholením oslav bude koncert barokní hudby na hladině Vltavy pod Karlovým mostem a světelná show.

Tradičním městem, které je vzorem nádherných výpravných vodních oslav, jsou italské Benátky. Každý rok společnost Pražské Benátky přiváží do Prahy benátské, vídeňské a bavorské gondoliéry, kteří se stávají neodmyslitelnou složkou velkolepých slavností. Toto propojení není ovšem jen náhodné. Svatý Jan Nepomucký je totiž jedním z patronů města Benátek a především služebníků vodních – gondoliérů.  Svatojánské slavnosti NAVALIS jsou nápodobou původního barokního vodního představení, které se v Praze na Vltavě konalo již od počátku 18. století.

Cílem novodobých slavností, kterými od roku 2009 Pražské Benátky navazují na tradici jedné z mála pražských oslav, je obnovení jejich slávy a především uctění kultu života a mučednické smrti Jana Nepomuckého. Přiblížením duchovního poselství sv. Jana Nepomuckého široké veřejnosti jsou Svatojánské slavnosti NAVALIS jedinečnou příležitostí jak připomenout nejen obyvatelům Prahy, ale i návštěvníkům města z dalších měst a cizích zemí, slávu hlavního města České republiky. Vyvrcholení oslav proběhne tradičně v předvečer svátku svatého Jana Nepomuckého (ten byl až do roku 1925 zakotven v civilním kalendáři jako státní svátek), tedy 15. května. V tento den bude již tradičně celebrována mše svatá v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha kardinálem Dominikem Dukou. Po skončení mše se z katedrály vydá procesí přes Malou Stranu až na Karlův most. Liturgická část oslav bude zakončena vodními slavnostmi, které tvoří rej lodí a plavidel na vodní hladině Vltavy, koncertem barokní hudby a světelným spektáklem.

Další důležitou součástí slavností je Jízda králů. Dvě stě Moravanů z měst Hluk, Kunovice a Skoronice ze Slovácka předvedou jízdu v tradičních krojích. Ukázku Jízdy králů zahájí poutníci zdravicí primátorky Adriany Krnáčové na Mariánském náměstí na Starém Městě a vyrazí směrem na Pražský hrad. Po cestě se zastaví ve Sněmovní ulici, aby pozdravili politické představitele v Parlamentu a Senátu ČR. V 18:00 se zapojí do oficiálního programu Svatojánských slavností NAVALIS před svatovítskou katedrálou, odkud budou poutníci připraveni doprovodit slavené procesí na Karlův most, kde se duchovní část oslav propojuje s barokním spektáklem vodního koncertu na Vltavě. Jízda králů je od roku 2011 zapsána organizací UNESCO na seznam Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva.

Letošní ročník Svatojánských slavností NAVALIS bude výjimečný hned několikrát. V tomto roce oslavíme 200. výročí úmrtí a 250. narození mistra Jakuba Jana Ryby, proto je cyklus vodní hudby věnován jeho dílu adorujícího nejslavnějšího českého světce.

Program akce v pátek 15. května:

12:00         Ukázka Jízdy králů a zdravice primátorky na Mariánském náměstí, folklórní program na Křižovnickém náměstí

13:00 Setkání poutníků z Moravy a z italských Benátek

16:00 Přijetí poutníků v parlamentu

17:15 Požehnání poutníkům a Jízdě králů od kardinála

18:00         Mše svatá v katedrále sv. Víta

19:00         Procesí na Karlův most

20:00         Regata historických a dračích lodí

20:15 Bohoslužba v kostele sv. Františka z Assisi na Křižovnickém náměstí

21:00 Barokní vodní koncert na hladině Vltavy pod Karlovým mostem



Přidání komentáře k článku Velkolepé svatojánské slavnosti NAVALIS, navazující na starobylou tradici, nabídnou návštěvníkům Prahy jedinečný zážitek



Nadpis:


Autor:


Email:


Komentář:




Kontrolní součin: jedenáct krát pět =



Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024



optimalizace PageRank.cz