Na úvodní stránku





Vánoce na Staroměstském náměstí se letos inspirují u našich předků

TAMeK

2012-12-13

Různé

Přečteno: 4484

Komentářů: 0


Adventní trhy v centru Prahy letos zavedou svoje návštěvníky do svátečních domácností našich předků. Pořadatelé největších vánočních trhů v České republice na Staroměstském a Václavském náměstí se totiž inspirovali staročeskými Vánoci.


Trhy na Staroměstském náměstí začnou v sobotu 1. prosince a potrvají do 1. ledna 2013. Na Václavském náměstí zůstanou až do 13. ledna.
 
Centrum české metropole čeká adventní čas ve staročeském stylu. Největší vánoční trhy se tak opět nechávají inspirovat v historii. „Letošní Vánoce se vrací k domovům našich prababiček. Vycházejí z jednoduchých barev, ozdob i pokrmů a doslova nás nutí zastavit se v uspěchané v době a zamyslet se nad tím, proč Vánoce slavíme, a užít si čas společného setkávání a pohody. K tomu by měl přispět i program plný dětských vystoupení,“ říká Milan Heidler, výkonný ředitel společnosti Taiko, která je od roku 2004 již podeváté provozovatelem Vánočních trhů na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze. Taiko je také organizátorem trhů na náměstí Republiky, které se budou konat v době od 1. do 30. prosince.
 

Napiš Ježíškovi!
 
Vánoční trhy 2012 v centru Prahy budou letos také interaktivní. Hned vedle dětské dílny umístí pořadatelé „Stěnu přání“, kam mohou návštěvníci trhů psát svoje vzkazy Ježíškovi. Zeď o velikosti 5 x 2,5 metru je určená dětem i dospělým a mohou tam zaznamenávat osobní vzkazy pro Ježíška, nebo zmiňovat, co by si přáli pod stromeček. Hosté mohou letos poslat z adventního náměstí také speciální zdravici. V prostoru kolem stromu se bude pohybovat označený fotograf. „Pořizovat snímky bude na přání ve vybraných dnech. Pomocí data a času pak najdou návštěvníci fotografii s pozdravem na internetu a mohou ji poslat jako vánoční pozdrav,“ upřesňuje Zuzana Uhlíková, vedoucí marketingu společnosti Taiko. Fotografa mohou potkat zájemci na trhu ve čtvrtek a v sobotu v době od 15 do 18 hodin.
 
Centrem vánoční Prahy se opět stane Staroměstské náměstí. Tam návštěvníci najdou pódium, na kterém budou po celý měsíc vystupovat soubory z celé České republiky i ze zahraničí. V necelé stovce prodejních domků, které zde vyrostou, budou k zakoupení suvenýry a drobné dárky s výhradně vánoční tématikou. Chybět nebudou tradiční české ozdoby, svícny, jmelí, adventní věnce, svíčky v několika provedeních, slámové betlémy či dřevěné hračky. Podobné výrobky se objeví také v šedesátce prodejních míst v dolní části Václavského náměstí.
 
Díky bezbariérovému přístupu na Staroměstské náměstí nebrání nic ani handicapovaným občanům v tom, aby se těšili z vánočních radovánek. Návštěvníkům budou k dispozici také veřejné toalety v Národní galerii a v restauraci Kotleta.
 

Lidové tradice uprostřed české metropole
 
Dekoratéři největších trhů v České republice se letos inspirovali v dobách, kdy se ještě nepoužívaly na Vánoce skleněné ozdoby. „Vycházíme z toho, co si lidé dokázali dříve doma vyrobit. Ozdoby na míru samozřejmě nasvítíme, aby byly dobře viditelné v noci i za šera. Základními barvami budou zlatá, teplá bílá, červená a medová,“ vysvětluje Vlastimil Jakubec z firmy S.O.S. - DEKORACE, která osvětlení a ozdoby pro trhy připravuje.
 
Na stromě i v prostoru náměstí se tak objeví imitace slaměných ozdob, velké perníčky o rozměrech 50 – 70 centimetrů ve tvaru sněhuláků, zvonečků a srdcí. Na stromě budou také světelné červené mašle. „Na špici stromu letos umístíme naprostou klasiku, kterou máme skoro všichni doma – zlatou špičku s baňkou tak jak ji všichni dobře známe,“ doplňuje Vlastimil Jakubec. Novinkou bude také betlém přímo pod smrkem, jenž bude vypadat jako vyřezaný z perníku s bílým zdobením. Na stromě se také objeví 54 tisíc led-diodových žárovek.
 
Nové dekorace zaznamenají návštěvníci trhů také na vyhlídkovém mostě. Do jeho středu umístí organizátoři andělské zvonění obřích rozměrů, které se ale z důvodu bezpečnosti nebude hýbat. Na kolotoči, který byl v minulosti jednou ze základních ozdob v českých domácnostech, budou umístěni čtyři andělé s trubkami. Ve čtyřech rozích na mostě budou umístěné dekorace ve tvaru klasických zlatých svíček.
 

Bezpečnostní opatření
 
V době rozsvěcení stromu a ve dnech, kdy bývá na Staroměstském náměstí větší množství lidí, žádají organizátoři trhů všechny návštěvníky o maximální ohleduplnost a trpělivost. „Dovolujeme si všem připomenout několik základních opatření, která pomohou ke klidnému průběhu adventu. Nedoporučujeme vjíždět na plochu náměstí a do nejbližšího okolí s kočárkem v době mezi 15. a 19. hodinou. Prosíme rodiče, aby zvážili, zda se v době rozsvícení stromu zdržovat na náměstí s dětmi mladšími šesti let, a stejně tak žádáme, aby zvážili svoji účast lidé se zdravotními problémy či pohybovým omezením. Doporučujeme také divákům, aby po rozsvícení stromu vyčkali na místě a nesnažili se hned procházet napříč náměstím - pro odchod z místa je mnohem výhodnější využít nejbližší ulici,“ upřesňuje Milan Heidler. V případě problému či nejasností bude na Staroměstském náměstí policie a ochranka pořadatele.
 

Vánoční trhy 2012 na Staroměstském náměstí dějištěm filmu „Vánoce s pražským Jezulátkem“
 
V kulisách trhů na Staroměstském náměstí se bude v polovině adventu natáčet několik scén do nového českého filmu „Vánoce s pražským Jezulátkem“. Vánoční trhy 2012 se tak staly partnerem snímku, který bude mít premiéru na začátku adventu 2013. V hlavních rolích vánočního příběhu se objeví Josef Abrhám, Libuše Šafránková, Vojta Kotek a Vojta Dyk.
Podrobnosti o Vánočních trzích na Staroměstském a Václavském náměstí najdete průběžně na www.trhypraha.cz.
 

Poděkování partnerovi
 
Ekologickým partnerem osvětlení pražského vánočního stromu je již po šesté nezisková společnost EKOLAMP. Ta v rámci vánočních trhů propaguje sběr a recyklaci vysloužilých zářivek jako součást zodpovědného životního stylu.
 
Sváteční osvětlení jednoho města klasickými neúspornými žárovkami spotřebuje denně energii, kterou by vyprodukovala malá vodní elektrárna. Proto také město Praha nahradilo klasické žárovky úspornými. „Když ‚úsporky‘ doslouží, měly by být recyklovány a nikoli skončit v běžném odpadu. Obsahují totiž malé množství toxické rtuti, která při nesprávné likvidaci zbytečně zamořuje životní prostředí,“ vysvětluje Alexandr Hanousek, jednatel společnosti EKOLAMP.
 
Úsporné zářivky, výbojky či LED světelné zdroje navíc obsahují řadu cenných kovů a jiných druhotných surovin, které je možné opětovně využít.
 
 
Otvírací doba
 
Prodejní domky na obou náměstích budou otevřeny každý všední den od 10 do 22 hodin. Některé stánky s občerstvením budou otevřeny až do půlnoci.
Kompletní informace najdete na www.trhypraha.cz.
 
 
zdroj: PR

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024



optimalizace PageRank.cz