Na úvodní stránku





A co okouká v cirkusu vaše dítě? ptají se ochránci zvířat

TAMeK

2019-09-25

Různé

Přečteno: 4181

Komentářů: 1


Organizace Svoboda zvířat spustila novou kampaň s názvem Okoukáno v cirkusu. V rámci ní vyzývá veřejnost, aby svým podpisem pod výzvu předsedovi vlády pomohla zastavit zneužívání divokých druhů zvířat v cirkusech.


Svoboda zvířat na problém držení volně žijících neboli divokých druhů zvířat v cirkusech poukazuje dlouhodobě. Jako jeden z hlavních důvodů např. uvádí, že "pro chov divokých druhů zvířat by měly existovat velmi dobré důvody, kterými lidská zábava a marnivost rozhodně nejsou". Svoboda zvířat poukazuje i na nevhodné podmínky, za jakých jsou zvířata v cirkuse držena, a na fakt, že ve srovnání se ZOO či soukromými chovy jsou po cirkusech často vyžadovány nižší standardy pro chov zvířat. S tím, že cirkusy nejsou vhodná místa pro divoké druhy zvířat, souhlasí i řada odborníků a veterinářů, například PhDr. Petr Fejk, bývalý ředitel ZOO Praha, MVDr. Radka Kabrhelová, veterinární lékařka a bývalá inspektorka Krajské veterinární správy SVS, Prof. MVDr. Zdeněk Knotek, CSc. Dipl ECZM přednosta Kliniky chorob ptáků, plazů a drobných savců nebo RNDr. Milada Řeháková, Ph.D., zooložka spolku Tarsius a další.

Svobodě zvířat se ale nelíbí ani "výchovný" efekt, který nejen podle ní může mí! t návštěva cirkusu na děti. Právě na špatný příklad vztahu ke zvířatům po návštěvě cirkusu poukazuje i video s herečkou Janou Strykovou, které v souvislosti se zahájením kampaně Okoukáno v cirkusu Svoboda zvířat zveřejnila . A proč se Jana Stryková zapojila do kampaně?

"Moc bych si přála, aby tento projekt přiměl lidi zamyslet se, jestli jejich dítě opravdu potřebuje vidět medvěda v sukýnce, slona s balónkem nebo lva proskakovat obručí. Jsem proti týrání zvířat," říká Jana Stryková.

Lucie Hemrová, koordinátorka kampaně ze Svobody zvířat, k tomu dodává: "Kampaň Okoukáno v cirkusu zneklidňuje a nutí nás zamyslet se, jak může návštěva cirkusu ovlivnit děti. Vážit si zvířete totiž znamená i respektovat jeho přirozené potřeby a snažit se o jeho ochranu v místě, které je mu vlastní, a to rozhodně prostředí cirkusů není."

Na nevhodnost cirkusů pro děti poukázalo již v minulosti sdružení více než 100 psychologů z celého světa, které společně podepsalo prohlášení italské ps! ycholožky Annamarie Manzoni o nevhodnosti cirkusů k pedagogic! kým a výchovným účelům. Ti totiž mají za to, že cirkusy mohou negativně ovlivnit vztah dětí ke zvířatům, a to jak v cirkusech, tak i mimo ně. Údajně je to způsobeno charakterem cirkusu a nabádáním k pozitivním reakcím (smíchu, radosti, štěstí) při sledování tvorů vykonávajících krajně nepřirozené úkony, spjaté s jejich nepohodlím nebo strachem.

Kampaň Okoukáno v cirkusu má za cíl zastavit v ČR zneužívání divokých (volně žijících) druhů zvířat v cirkusech, a to podpořením návrhu zákona na ochranu zvířat proti týrání, který by v ČR využívání divokých druhů zvířat v cirkuse postavil mimo zákon. Přijetí takového zákona má už nyní u české veřejnosti širokou podporu. Z reprezentativního průzkum veřejného mínění od agentury Focus ze září loňského roku vyplývá, že jej schvaluje 74 % dotazovaných .

Volání společnosti po cirkusech bez divokých druhů zvířat je celosvětový trend. Počet evropských států, ve kterých platí úplný zákaz využívání všech druhů či všech volně žijících d! ruhů zvířat v cirkusech, se nedávno rozrostl na 15: Belgie, Bosna a Hercegovina, Estonsko, Chorvatsko, Irsko, Kypr, Lucembursko, Makedonie, Malta, Norsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovinsko a Srbsko.

V České republice je v současné době aktivních přibližně 21 cirkusů s asi 600 zvířaty. Asi 15 cirkusů vystupuje s volně žijícími (tedy nedomestikovanými) druhy zvířat, kterých je celkem v cirkusech asi 130. Údaje získali v loňském roce ochránci zvířat z Krajských veterinárních správ.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor

Bez nadpisu

13.12.19 13.32

bobeš

Číst komentáře



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
19.03.2024



optimalizace PageRank.cz