Na úvodní stránku





Známky nejsou všechno – portál SanceDetem.cz poradí, jak přežít ve zdraví vysvědčení

TAMeK

2013-06-27

Škola

Přečteno: 5021

Komentářů: 0


Čas vysvědčení je vyvrcholením školního roku. Známky jsou považovány za vizitku žáka i jeho rodičů, odměnu za vynaložené úsilí a motivaci k výkonům vyšším.


Ke známkám na vysvědčení se upínají velká očekávání. Pro mnoho dětí jde ale o zátěž, se kterou se těžko vyrovnávají. Školáci mohou snadno získat dojem, že známky jsou to hlavní, na čem rodičům záleží,“ říká Hana Hoffmannová z Nadace Sirius. Každoročně se objevují i smutné případy, které dokazují, že u některých dětí je strach z reakce rodičů na vysvědčení až příliš velký…

 

Jak co nejlépe zvládnout tento předprázdninový čas, radí ve spolupráci s psychology (PhDr. Václavou Masákovou a PhDr. Jaromírem Matouškem) portál SanceDetem.cz, odborný rádce rodinám v problémech.

 

Základní myšlenka, na které se všichni shodují, je, že známky nejsou všechno. Ideální je, když se dítě nestane „filatelistou“, tj. sběratelem známek, ale má radost, když se něco nového může naučit, zdokonalit se v něčem, něco nového objevit. Místo kontroly žákovské knížky a bazírování na známkách na vysvědčení je dobré denně si s dítětem povídat – jak se právě ten den ve škole cítilo, co se událo zajímavého, co nového se naučilo, co jej zaujalo…

 

Další doporučení odborníků zní: nehroutit se z pětek, ale ani přehnaně nejásat nad jedničkami a co nejvíce se snažit vracet dítě zpět k vnitřní motivaci – např. slovy: „Tady vidím jedničku, to znamená, že podle paní učitelky už vyjmenovaná slova dobře umíš… Jak to vidíš ty? Taky už jsi spokojený s tím, jak ti to jde?

 

Hlavní cesta, jak dítě podpořit, je zajímat se o to, co prožívá, a nepoužívat jako výchovnou metodu vystavování dítěte silnému stresu. „Zvláště v čase vysvědčení je potřeba dávat najevo, že dítě máme rádi pro něj samotné a známky s tím nijak nesouvisí,“dodává Hana Hoffmannová z Nadace Sirius.

 

Tipy pro rodiče:

  • Nereagujte hned. Pokud vás dítě rozčílí, dopřejte sobě i jemu časový odstup, než začnete vysvědčení komentovat.

  • Oceňte to, co se na vysvědčení vašeho dítěte ocenit dá, i kdyby to byla jednička z chování. Každý ji nemá.

  • Nesrovnávejte svoje dítě s jinými. Může to vzbudit dojem, že byste místo něj chtěli mít doma raději někoho jiného.

 

Tipy pro děti, které mají strach z reakce rodičů na známky na vysvědčení:

  • O vysvědčení s rodiči mluv předtím, než ho dostaneš.

  • Pokud máš na vysvědčení horší známku, než s jakou rodiče počítali, je lepší jim dopředu zavolat.

  • Vezmi si na pomoc nějakou jinou blízkou osobu nebo příbuzného.

  • Nepříliš dobrou zprávu sděl nejdříve rodiči, který ji přijme pravděpodobně klidněji.

  • Požádej rodiče o pomoc. Věta „mami, tati, vím, že jsem to pokazil/pokazila, a chci se zlepšit“ může pomoci.

  • Pokud si nevíš rady, je možné obrátit se i na některou z linek důvěry.

 

Rozsáhlý informační portál SanceDetem.cz nabízí odbornou radu a pomoc rodinám, které se ocitly v nejrůznějších obtížných situacích, např. kvůli zdravotním či psychickým problémům dítěte, rizikovému chování, partnerským nebo finančním problémům, a dále rodinám pečujícím o dítě se zdravotním postižením či se závažným onemocněním. V dubnu 2013 portál oslavil 600 dnů od svého vzniku a dosáhl hranice 150 000 návštěv. Vytvoření portálu iniciovala Nadace Sirius.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024



optimalizace PageRank.cz