Na úvodní stránku





Brontosauři vyrážejí pomáhat do Malého Tibetu. Jede s nimi Kraus, Bursík a Jacques.

TAMeK

2013-07-05

Různé

Přečteno: 4453

Komentářů: 0


Již po osmé vyráží dnes skupinka dobrovolníků pod záštitou Hnutí Brontosaurus pomáhat do Malého Tibetu, kde budou učit místní děti a pomáhat se stavbou jejich nové školy.


Jedním z dobrovolníků, který se této akce účastní, je i David Kraus, který kromě výuky výtvarné výchovy hodlá natáčet vlastní zážitky do televizního dokumentu. Ke skupině dobrovolníků se přidali také Kateřina Jacques a Martin Bursík, kteří budou pomáhat hledat řešení k minimalizaci dopadu školy na životní prostředí a informovat o rozvoji demokracii a výchovy k občanské angažovanosti. V roce 2012 zařídili Brontosauři svým dobrovolníkům setkání se 14. Dalajlámou jim poděkoval za jejich pomoc.

Skupina 25 dobrovolníků bude vyučovat děti z vesnice Mulbekh dramatickou výtvarnou výchovu, angličtinu, biologii, fyzikální experimenty a tělocvik. Na konci čtrnáctidenního pobytu ukážou děti nabyté znalosti rodičům na závěrečném představení. Po představení odjedou společně s dobrovolníky na dvou denní piknik v přírodě. Uprostřed pobytu mají dobrovolníci dvoudenní výuku buddhismu přímo v klášteře ve vesnici Mulbekh od tamních mnichů.

"Přál bych si, aby místní viděli, že jsem úplně stejný člověk jako oni, že jsem táta dvou dětí a mám doma svou rodinu" popisuje dobrovolník Jiří Kastner, předseda představenstva Asociace firemních sportů a zdraví, zprávu, kterou by chtěl v Himálajích předat. "Chtěla bych místním předat zprávu, že jejich život je již zcela správný takový, jaký je teď, a že k tomu aby byli šťastni, mají již vše potřebné", popisuje svou zprávu dobrovolnice Anna Meixnerová.

Kateřina Jacques a Martin Bursík se v otázkách podpory Tibeťanů dlouhodobě angažují. Ka! teřina v minulosti založila parlamentní skupinu přátel Tibetu, která se zasloužila o historicky první (a bohužel zatím poslední) vystoupení 14. Dalajlamy na půdě Parlamentu ČR. Z iniciativy skupiny přátel Tibetu byly následně přijaty dvě zásadní rezoluce vyzývající čínský režim k dodržování lidských práv v Tibetu. Martin a Kateřina se aktivně zapojují do vzpomínkových akcí ke Dni Tibetu včetně vyvěšování tibetské vlajky. Již v roce 2008 uvedl Martin Bursík pro IDnes, že by se rád v pomoci lidem z Tibetu rád odborně podílel.

V průběhu působení dobrovolníků hodlá školu také znovu navštívit také herečka a zpěvačka Světlana Nálepková, která zde pomáhala již předchozí rok.

Dobrovolníci jedou do Himálají s organizací Brontosauři v Himálajích (organizační jednotka Hnutí Brontosaurus), která pomáhá škole ve vesnici Mulbekhu v jejím rozvoji. Brontosauři v Himálajích jsou jedinou českou organizací, jejíž rozvojový projekt spolufinancuje 14. Dalajláma. Více informací najdete ta! ké na webu: www.BrontosaurivHimalajich.cz

Aktuální dění z c! esty dobrovolníků sledujte na facebooku Brontosaurů v Himálajích:
http://www.facebook.com/pages/Brontosau%C5%99i-v-Him%C3%A1laj%C3%ADch/357554414294633


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024



optimalizace PageRank.cz