Na úvodní stránku





Návštěvníky OC Šestka pohltí během září Tajemný svět vědy

TAMeK

2013-09-11

Pozvánky

Přečteno: 4262

Komentářů: 0


Stovky exponátů, které si bude možné vyzkoušet, fantastické hry a hlavolamy, vynálezy přístupné nejen dospělým, ale i dětem, živé akce a pokusy… Od 3. do 30. září bude Obchodní centrum Šestka žít vědou a technikou.


Pod hlavičkou akce s názvem Tajemný svět vědy se zde na více než 600 metrech čtverečných představí několik univerzit a institucí – například liberecký IQ Park, Přírodovědecká fakulta UK, ČVUT se svým Inova centrem, National Geographic nebo stavebnice Merkur.

 

Co do rozsahu půjde o jeden z největších projektů, který jsme v našem centru dosud realizovali. Můžeme slíbit zábavu i poučení pro celé rodiny. O víkendech interaktivní expozice doplní přítomnost samotných vědců nebo studentů, kteří budou své obory a vynálezy přitažlivou formou přibližovat na tematických workshopech,“ líčí Barbora Frydrychová, marketingová manažerka OC Šestka. Víkendové workshopy budou na Šestce probíhat každou sobotu a neděli od 11 do 18 hodin, živý program však bude probíhat i ve čtvrtek a v pátek. Více na www.ocsestka.cz nebo na Facebooku.

 

Kouř

A na co konkrétně se mohou návštěvníci centra těšit? Například na Inova Centrum ČVUT, které Šestku ovládne v pátek a sobotu 13. a 14. září svým projektem Věda nás baví. Děti si budou moci vyzkoušet různé pokusy a rodiče mezitím mohou objevovat kouzlo 3D tiskárny Be3D, která zde bude ještě jednou 20. a 21. září. Dospělé pak okouzlí i speciální interaktivní aplikace pro tablety.

 

Každý čtvrtek a pátek se nejeden dospělý vrátí do dětských let při tvoření ze stavebnice Merkur. Velkým magnetem bude opravdu rozměrná instalace a čtvrteční a páteční dílny pro všechny kutily.

Několik desítek exponátů doputuje do Šestky také z libereckého IQ parku. Zaměřeny jsou na rozvíjení inteligence dětí i dospělých zejména na platformě techniky. Její aplikaci si budete moci obratem vyzkoušet na herním koutku s konzolemi Nintendo.

 

Asi nejpočetnější zastoupení bude mít veletrh (a nadšenecká skupina) Hry a hlavolamy. Vystaveny budou hlavolamy historické i nejnovější, hlavolamy české nebo japonské, jednoduché i ty, u kterých se opravdu „zavaří“ mozek. „Během víkendu si každý bude moci zkusit vytáhnout tradičního ježka z klece, zahrát si deskové hry, proniknout do principu kaleidoskopů a krasohledů…,“ doplňuje Barbora Frydrychová.

 

Sledovanými a vyhledávanými mezi dětmi, studenty i rodiči se už staly nejrůznější aktivity Přírodovědecké fakulty UK, která v Obchodním centru Šestka představí svůj interaktivní přírodovědný program pod hlavičkou Přírodovědci.cz. Její pokusy, praktické ukázky bádání i jeho výsledky, obsahující chemii, geologii, flóru a faunu, ale třeba i pravěké ještěry, jsou hitem internetu. V prostorách OC Šestka se v režii sympatických studentů i profesorů bude o víkendech provozovat molekulární bar, kde můžete ochutnat nezvykle vyhlížející a bublající nápoje či zmrzlinu z tekutého dusíku, rýžovat zlato či se pomazlit se škorpióny a sklípkany.

 

Část projektu bude věnována také lidskému mozku. Jak funguje náš mozek, jak velkou část využíváme a jak je vůbec velký? Na tyto i další otázky najdou odpověď ti, kteří navštíví nápaditou prezentaci National Geographic nazvanou vtipně Mozek v akci.

 

Pomocí optických klamů zde bude vysvětleno, jak je lidské chápání věcí propojeno s očima, co by se stalo, kdyby naše oči nespolupracovaly s mozkem nebo jak funguje periferní vidění. Nejeden student a žák ocení praktické tipy, jak svůj mozek lépe využívat, trénovat a jak zlepšit svou mysl a paměť.

 

National Geographic chystá od září nový seriál, ve kterém se bude zabývat právě fungováním lidského mozku. Návštěvníci Šestky tak budou mít exkluzivní možnost dozvědět se souhrnně spoustu zajímavých informací, které postupně zazní v průběhu 12 epizod tohoto pořadu.

 

Během Tajemného světa vědy bude zvláštní pozornost už tradičně věnována zejména dětem. Mimo zmíněného programu v prostorách Family centra každou neděli proběhnou nedělní kreativní dílny. Každý všední den od 15 do 19 hodin a o víkendech od 11 do 19 hodin zde budou připraveny Inteligentní prolézačky. Vedle zmíněné Merkur dílny bude k dispozici také Lego a Lego Duplo herna. Zvláštní program pak chystá Šestka také pro školky a školy.

 

Celá měsíční akce má přiblížit (přírodo)vědu a výzkum všem, kteří nemají prostor se s ní seznámit jinak. Po měsíci příprav jsme nadšeni tím, jak se tuzemské univerzity i vědecké týmy naučily komunikovat s veřejností a umí své výsledky ´prodávat´. Naznačíme, že v této lince chceme určitě pokračovat,“ uzavírá manažerka OC Šestka Barbora Frydrychová.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024



optimalizace PageRank.cz