Na úvodní stránku





Budoucnost Internetu

Martin Fencl

2012-09-04

Archív

Přečteno: 2966

Komentářů: 0


I tento článek z archívu je zo roku 2000. Zachoval se díky tomu, že vyšel i v Magazínu eKamarád, odkud jej přebíráme a po více jak deseti letech oživujeme.


      Zaujal mě článek Jirky Benedikta o Edomácnosti, který vyšel před prázdninama v Zavináči.. Až tohle bude pravda, bude to docela super. Vše bude ovládané na dálku, něco časem i slovem. Vždyť třeba umělá inteligence umožňuje některým zařízením a robotům, že se samy učí. Akorát mám trochu obavy, jak to bude se spolehlivostí. V tuto dobu mi intrenet moc spolehlivý nepřipadá. Na některé stránky se nelze dostat, protože jsou právě nepřístupné. Občas mi počítač oznámí, že musí zavřít zhroucený program a klidně mě uprostřed chatování odpojí od internetu. Když pošlu email, tak občas ani nedojde. Někdy o tom za tři dny přijde zpráva. Jinak jde email několik hodin. Při tom před rokem, kdy jsem s internetem začínal, pamatuju, že email, který jsem omylem poslal sám sobě, došel během několika vteřin. No asi to bude tím, že uživatelů internetu za poslední rok výrazně přibylo, možná se i zdvojnásobil. Serwery sice taky přibývají, ale asi ne tak rychle.
     Jednoho dne se cosi událo. Jak se pak nakonec ukázalo, byl to naštěstí jenom sen. Do poklidné noci zazvonil ve tři hodiny budík. Při tom nařízený byl až na sedmou hodinu. Velmi brzo jsem zjistil, že příčinou toho byl virus, který přenastavil zvonění o 4 hodiny dopředu. Spustil jsem tedy antivira. Je to úplně nový super antivir, který se sám učí a dokáže si poradit s jakýmkoliv virem. Sám si ve volných chvílích surfuje po intzernetu a čte si, co kde o virech píšou. Takže stačí, aby některý odborný internetovský časopis napsal o novém viru, můj antivir si to najde a zařadí si ho do seznamu virů, které umí najít.
     Spustil jsenm svůj antivir a on začal pracovat. A netrvalo to dlouho a už nahlásil, že nalezl viry Budik4 a Microsoft Windows. Potvrdil jsem mu, že je má odstranit. Ani jsem moc nevěnoval pozornost tomu co píše. Byl jsem ještě ve tři hodiny poněkud rozespalý. Antivir začal pilně pracovat a zuřivě něco mazal z disku. Nakonec zahlásil, že vše je OK, že viry Budík4 a Microsoft Windows byly odstraněny. Ani teď mě ještě nebylo nic nápadné. Ale za chvíli počítač hlásil chybu systému. Norton Utility my zahlásily, že nemám systém. Podivil jsem se tomu. Vybral jsem nabídnutou možnost opavit a čekal sjem, co se bude dít. Počítač odpověděl, že chybu nelze opravit, portože antivir odstranil z počítače systém. Až teď mi to došlo. Ryhle jsem se podíval, co naposled na internetu četl můj antivir a bylo to tady. V jednom článku někdo prohlásil, že Microsoft Windows je vysoce organizovaný virus. Můj chytrý antivir asi ho tedy zařadil mezi viry a teď mi ho odstranil. Co teď? Polil mě pot. V tom jsem se naštěstí probudil. Docela jsem si oddech, že to byl jenom sen. Na nočním stolku byl můj starý dobrý kovový budík, který byl skutečně nastavený na sedmou hodinu a spokojeně si tikal. Za chvíli jsme zase usnul.
     Teď jsem pro změnu jel zase v autě. Jedu si to po hlavní silnici a najdenou mi vjel do cesta kamion. Rychle šlapu na brzdu. A ejhle. Na monitoru se objevilo, serwer je v tuto chvíli nedostupný, zkuste to později. A tak se moje auto řítí přímo do kamionu. Velká rána, z mého auta létají kusy a já se vznáším do nebíčka. Když jsem nahoře, konečně přichází tolik očekávaná odezva ze serveru. Ten mi ale hlásí, že brzda je poškozena a doporučuje mi navštívit nejbližší autoservis. Opět se naštěstí probouzím. Ach ty hrozné sny. Chvíli radši nespím a přemýšlím o budoucnosti internetu. Napadá mě, co v tu chvíli budou děalt asi hackeři. A co tvůrci nových virů. Kdysi jsem o nich slyšel, že to jsou zneuznaní géniové. Jak bude třeba těžká ochrana například prezidenta republiky? Co když napadnou viry brzodvý serwer jeho auta a nebo na něm udělají sabotáž hackerové? Bude tedy muset mít i internetovskou ochranku, která bude to vše hlídat. A nebo budou mít vůbec hackerové a tvůrci virů na podobné věci čas? Vždyť kolem nás je tolik zařízení, které budou napojeny na internet, že bude potřeba velké množství programátorů, kteří to vše vymyslí a budou udržovat. Bude tedy potřeba tolik internetovských géniů, že možná už ani žádní zneuznaní nebudou. Tahle úvaha mě uklidnila a opět jsem usnul. Tentokrát mě vzbudil až můj starý dobrý budík a to přesně v sedm hodin.
     Vyrazil jsem do školy. Cestou jsem si koupil noviny. Upoutal mě zajímavý titulek. Firma Microsoft před zkázou. Dočetl jsem se tam, že nejnovější antivirus, který byl instalován na internetu k bezplatnému použití pro všechny jeho uživatele, dnes v noci odstranil za všech připojených počátačů operační systém Windows, protože jej považoval za virus. Tato skutečnost je pohromou pro firmu Microsoft, která tak definitivně končí. Vzpomněl sjem si na svůj sen. Tak byl to sen nebo skutečnost? Rychle se vracím domů a spouštím počítač. Normálně nastaroval a Windows tam jsou. Oddechl jsem si. Táta se mě ptá, co blázním. Ukazuju mu noviny a říkám své obavy. Usmál se a ukázal mi prstem na datum na novinách. Ano, bylo tam 1. dubna. Teď jsem pochopil, nalétl jsem aprílovému žertíku. A tak honem běžím do školy, abych nepřišel pozdě.
     O přestávce vše vyprávím klukům. Bavíme se o tom, že internet je skvělá věc, ale s tou spolehlivostí se opravdu bude muset ještě něco udělat. No do doby, než bude zmiňovaná edomácnost, to snad programátoři vyřeší.

Tento archivní článek z roku 2000 byl převzat z Magazínu eKamarád, kde vyšel 26. 7. 2000.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
29.03.2024



optimalizace PageRank.cz