Na úvodní stránku





Děti od nula do sta let jsou zvány na oslavu čtyřicátých narozenin Maxipsa Fíka

TAMeK

2016-03-30

Kultura

Přečteno: 3544

Komentářů: 0


A nemusí si proto ani nazouvat skákací pružiny, jaké mívá k dispozici oslavenec, Mistr světa ve skoku pro něco. Stačí navštívit výstavu Divoké narozeniny Maxipsa Fíka aneb Jiří Šalamoun dětem, která se uskuteční v bubenečské Galerii Villa Pellé od 10. května do 12. července 2016. Magický fantazijní svět našeho pravděpodobně nejvýznamnějšího ilustrátora druhé poloviny dvacátého století Jiřího Šalamouna přitahuje děti i rodiče několika generací a je stále živým rodinným stříbrem, v jehož odlescích nacházíme kaleidoskop poezie, radosti, hravé nostalgie a humoru.


Zatímco autor velkého psa a jeho kamarádky Áji Jiří Šalamoun oslavil loni osmdesátku, Maxipes Fík se dožívá letos čtyřicítky. V roce 1976 se totiž poprvé na televizních obrazovkách objevil večerníček, k němuž napsal scénář Rudolf Čechura. Šalamounovým nesmrtelným postavám dali život dále režisér Václav Bedřich a hlas Josefa Dvořáka, geniální hudbu složil Petr Skoumal. Jiří Šalamoun dokázal ve svém díle originálně prolnout svět dětské fantazie s nostalgií i zkušenostmi dospělejších jako málokdo jiný. A tak na výstavě budou Maxipsu Fíkovi dělat dobrou společnost i originály ilustrací ke knihám Poslední Mohykán, Hobit, Pan Tau nebo Tracyho tygr. Filmové příznivce potěší kolekce Šalamounových filmových plakátů.

 

Maxipes Fík

 

Výstavu bude po celou dobu provázet bohatý doprovodný program, zahrnující filmové projekce, komentované prohlídky s kurátorem PhDr. Janem Rousem, přednášky a besedy o osobnosti a díle Jiřího Šalamouna, animační programy a tvůrčí dílny i nedělní Mumraje v zahradě – kreativní dílny pro rodiče s dětmi s účastí zajímavých hostů.

 

Výstava Šalamoun dětem aneb divoké narozeniny Maxipsa Fíka proběhne od 10. května do 12. července 2016 v Galerii Villa Pellé v Praze 6, Pelléova 10.

Otevírací doba: denně mimo pondělí od 13 do 18 hodin.


Více informací:

www.salamoundetem.cz

www.villapelle.cz

 

 

Jiří Šalamoun, nar. 1935, v letech 1952-1962 studoval na Akademii výtvarných umění v Praze a Hochschule für Graphik und Buchkunst v Lipsku. Jeho tvorba zahrnuje téměř stovku ilustrovaných knih, podobné množství grafik, filmové, divadelní  a výstavní plakáty, množství grafických úprav a konečně řadu kreslených filmů, z nichž nejpopulárnější se stal večerníček o životě Maxipsa Fíka (1976), rozpracovaný později do několika knih.  Od roku 1990 do roku 2003 vedl ateliér ilustrace a grafiky na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, v roce 1992 byl jmenován profesorem. Jako hostující profesor působil v devadesátých letech na Letní akademii v Salzburgu, založené Oskarem Kokoschkou, a na akademii v Miami, USA. Žije v Praze na Vinohradech.

 

Galerie Villa Pellé

Novorenesanční objekt v rezidenční části Prahy 6, obklopený unikátní historickou zástavbou, umístěný v klidové zóně a zároveň výborně dostupný, je ideálním prostorem pro kulturní a společenské události rozmanitého charakteru. Program nekomerční galerie Villa Pellé se v dlouhodobé perspektivě věnuje zejména kresbě a ilustraci jako svébytnému médiu, které v současné době nabývá mnoha nevyzpytatelných forem a které je základem tvůrčího procesu umělců všeho zaměření a dob. Charakter galerie dovoluje pohyb mezi žánry a zároveň garantuje kvalitu výběru. Neopominutelnou součástí galerijní dramaturgie je i kreativní prvek, pravidelně se konající tvůrčí dílny. Cílem činnosti Galerie Pellé je zařadit se svými aktivitami mezi významné výstavní prostory Prahy.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
28.03.2024



optimalizace PageRank.cz