Na úvodní stránku





Projekt Řídím, piju nealko pivo se letos nově představil na hudebních festivalech a pivovarských slavnostech

TAMeK

2012-10-25

Různé

Přečteno: 2304

Komentářů: 0


Pivovarníci sdružení v Českém svazu pivovarů a sladoven letos představili projekt Řídím, piju nealko pivo ve dvou podobách.


První z nich zopakovala velmi úspěšnou loňskou spolupráci Policie ČR a Českého svazu pivovarů a sladoven. Během dopravněbezpečnostních akcí Policie ČR, které se uskutečnily ve 14 krajích České republiky v místech policejních kontrol, zástupci  výrobců nealkoholického piva v modrých reflexních vestách předávali řidičům, kteří nepožili před  řízením motorového vozidla nebo při něm alkohol, nově koncipovaný alkoholtestr a nealkoholické pivo z produkce pivovarů, jež se do projektu zapojily.
 
Novinkou roku 2012 bylo, že se druhá část projektu uskutečnila během vybraných deseti hudebních festivalů, jako je např. Rock for people, nebo během pivovarských slavností participujících pivovarů. V průběhu festivalů a slavností zástupci pivovarů představili několik projektů. Návštěvníci bez rozdílu věku si mohli ve stanech vyzkoušet např. opilé brýle, které navozují pocit opilosti. Za asistence této pomůcky účastníci mohli zažít, jak by asi zvládali běžné úkony při omezeném zrakovém vnímání po požití alkoholu. Experimentátoři měli jedinečný zážitek: prožít za střízliva vlastní opilost a pozměněné stavy vnímání s ní spojené. Dalšími úkoly byly činnosti zaměřené na postřeh, prostorové vnímání, jemnou motoriku a logické myšlení, většinou spojené s běžnými aktivitami řidiče v dopravním provozu.
 
Účastníci experimentu se zkoušeli projít po rovné čáře, dotknout se prstem špičky nosu a střídavě stát na jedné noze. Lidé tak mohli na vlastní kůži zažít, jak mohou jindy docela jednoduché úlohy, jako např. dát klíček do zámku vozu nebo poznávat dopravní značky, být ovlivněny právě požitím alkoholu.
 
„,Byli jsme mile překvapeni zájmem o nabídnuté experimenty. Nejdůležitější však bylo, jak nesmírně pozitivně na ně veřejnost reagovala,“ uvedla  Ing. Martina Ferencová, předsedkyně komise Společenské zodpovědnosti pivovarů. „Přínosné bylo, že si lidé mohli na vlastní kůži vyzkoušet, jak může požití alkoholu negativně ovlivnit chování a vnímání činností, které za normálních okolností nepředstavují žádný problém,“ upřesnila Martina Ferencová.
 
Celkem 2 616 osob, 1 713 mužů a 903 žen, v dotazníkové akci odpovídalo na dotazy týkající se prospěšnosti realizovaných akcí. 95 % dotázaných považovalo prezentaci projektu Řídím, piju nealko pivo za velmi nebo spíše užitečnou. 81 % respondentů uvedlo, že před jízdou rozhodně zváží, a dalších 15 % spíše zváží konzumaci piva. Zkoumáno bylo rovněž množství těch, kteří před jízdou nebo během ní konzumují nealkoholické pivo. 79 % lidí odpovědělo, že jednou týdně až jednou měsíčně, zbývajících 21 % uvedlo, že nealkoholické pivo před jízdou nebo během ní pijí méně často nebo vůbec ne.
 
Další novinkou projektu Řídím, piju nealko pivo bylo spuštění webových stránek www.ridimpijunealkopivo.cz s řadou zajímavých informací k probíhajícím akcím.
 
Další informace naleznete na internetových stránkách Českého svazu pivovarů a sladoven www.cspas.cz.
zdroj a foto :  CSPAS

Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje Internet mládeži, z.s.
Vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2012-2023
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je úterý
19.03.2024



optimalizace PageRank.cz